Tematyka konferencji
Celem konferencji jest wymiana doświadczeń między osobami zainteresowanymi rolą biopierwiastków w różnych dziedzinach życia, naukowcami prowadzącymi badania o tej tematyce wykorzystującymi w swojej pracy metody chemiczne, fizyczne i biologiczne, oraz przedstawicielami biznesu, w tym producentami żywności i leków. Wielowymiarowy charakter konferencji daje możliwość wymiany poglądów, nawiązania interdyscyplinarnej współpracy oraz rozwijania relacji naukowych i biznesowych.
Tematem konferencji jest rola biopierwiastków w szczególności magnezu i innych składników aktywnych w medycynie, chemii, weterynarii, rolnictwie, nauce o żywności, ekologii oraz innych naukach o zdrowiu i środowisku.
Językiem konferencji jest język polski i język angielski. Program konferencji przewiduje wystąpienia ustne oraz prezentacje w formie posterów. Przy wystąpieniach w języku polskim, opisy diagramów i rysunków powinny być w języku angielskim. Streszczenia referatów i posterów do publikacji w materiałach konferencyjnych należy przygotować w języku polskim lub angielskim.
Tematy przewodnie konferencji
Interdyscyplinarne podejście do badań nad biopierwiastkami; Integracja środowiska naukowego z sektorem gospodarczym. Wymiana doświadczeń w badaniach nad magnezem i biopierwiastkami – od biologii po inżynierię.
Magnez i inne biopierwiastki w medycynie: Rola biopierwiastków w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, neurologicznych, metabolicznych, onkologicznych oraz psychiatrycznych.
Biopierwiastki w środowisku: Wpływ magnezu i innych pierwiastków na ekosystemy, ich rola w rolnictwie oraz znaczenie w ochronie środowiska.
Biopierwiastki w żywności i żywieniu człowieka: Ich biodostępność, wpływ na zdrowie oraz znaczenie w zrównoważonym odżywianiu. Wody mineralne i suplementacja jako źródła biopierwiastków.
Magnez w chemii i technologii; Przemysłowe zastosowania magnezu w chemii, materiałoznawstwie i farmacji. Biomateriały oraz nanotechnologie oparte na magnezie.
Innowacyjne metody badawcze; Zaawansowane technologie analityczne, nowoczesne metody monitorowania poziomu biopierwiastków. Aspekt jakości wyników pomiarów. Precyzyjne narzędzia do oceny biodostępności pierwiastków w układach biologicznych oraz ekosystemach.
Magnez i biopierwiastki w żywieniu zwierząt hodowlanych; Biodostępność biopierwiastków w organizmach zwierząt gospodarskich (trzoda chlewna, bydło, drób, owce, kozy, konie, zwierzęta futerkowe), jak również w hodowli ryb, pszczół i jedwabników.